Denní nášup

Panenský kokosový olej BIO 200g

Výrobce:
Jednodušezdraví
Kód zboží:
Olej047
Dostupnost:
není skladem (1-2 dny)


Kokosový olej BIO - za studena lisovaný

Obsah: 200g

Země původu: Filipíny

panenský kokosový olej v BIO kvalitě - voní lahodně po kokosu

počet:

Kokosový olej v BIO kvalitě za studena lisovaný kokosový ořech

Kokosový ořech a zejména kokosový olej hrají důležitou roli ve výživě člověka, protože obsahují plno fyziologicky funktionálních složek, které jsou obsažené jak v tuku čerstvých tak i sušených kokosových ořechů, ale rovněž v extraktu kokosového oleje.

Kokosový olej pro zdraví

Jíž dlouho dobu jsou známe vlastnosti v kokosovém oleji obsažených laurinových kyselin (hlavní mastná kyselina obsažená v tucích kokosu), který jí dává tak významnou roli ve zdravotnických aspektech.  Právě díky pozitivnímu působení laurinové kyseliny proti virům, bakteriím a parazitům je kokosový olej čím dal tím víc použit v zdravotních oblastech a potravinářském průmyslu.

Také kaprylová kyselina, další mastná kyselina kokosového ořechu, se dostala nyní na seznamu antimikrobielních vlastností kokosového ořechu. Ve větším množství se dají tyto mastné kyseliny nalézt v obyčejných laurinových tucích, především v kokosovém ořechu.

Kokosový olej normalizuje tukové hodnoty těla

S tímto článkem bychom chtěli aktualizovat vaší vědomost o kokosovém oleji na nejnovější úroveň, co se týče nových nálezů o přírodních "funktionálních potravin" jako důležitou součást výživy.

Čím dál víc se zjištujě dobré využítí obsažených látek v kokosovém olej; laurinové a dokonce kaprylové kyseliny jsou ve vědeckých článcích v pravidelných intervalech vycháleny za své zdraví přínosné parametry.

Funkcionální vlastnosti v laurinových tučích jsou mimo jiné antibakterielní a antimikrobielní působení, jejichž vlastnosti byly na zvláštní konferenci stanoveny takto - "funkcionální potravina s dalšími zdravotnímy vlastnostmi a výhodami, které čisté zásobení základními nutričními látkami daleko předčí".

Zdravotní výhody kokosového oleje kokosová palma

A přesně to dělá kokosový ořech: v syrovém stavu, ale také ve spracované podobě, jako např. sušený nebo kokosový olej.  Jako funktionální potravina disponují kokosové ořech mastnými kyselinami, které se při trávení přemění jak na energii (výživa) tak i na základní látky pro antimikrobielní mastné kyseliny a monoglyceridy (funkcionální látky).

Sušené kokosvé ořechy se skládají stejně jako kokosový krém ze 69% z kokosového tuku nebo oleje.  Kokosové mléko obsahuje přibližně 24% tuku.  Laurinová kyslina je s podílem přibližně 50% obsažení v kokosovém oleji nejvíce zastoupená.  Je to středně dlouhá mastná kyselina s dodatečnou zdraví přínosnou vlastností, že se v lidských nebo zvířecích tělech přeměňuje t v monolaurin.

Proti virům a bakteriím

Monolaurín je monoglycerid, působíjcí proti virům, bakteriím a parazitům.  Zabraňuje tvorbě virům jež jsou obaleny lipidy (např. HIV, herpes, cytomegalo a chřipkové viry) v lidském (a zvířecím) těle, jakožto i škodlivým bakteriím a parazitům.  V několika průzkumech bylo volným laurinovým kyselinám připsané antimikrobielní působení.

Přibližně šest až sedm procent mastných kyselin jsou kaprylová kyselina, což je také středně dlouhá mastná kyselina s podobnými zdraví přínosnými vlastnostmi, když se v lidském nebo zvířečím těle přemění v monocaprin.  Prokázaně působí monocaprin při HIV antivirálně a je v tuto chvíli testován na své antivirální působení při herpessimplex-virů jakožto i na chlamydie a jiné sexuálně přenosné bakterie1.

Bohužel se podařilo tukovému průmyslu v USA ke konci 1930 a pak zase v 80tých a 90tých letech konzumaci kokosového oleje z důvodu vlastních zájmů zredukovat.  V důsledku toho začal potravinářský průmysl v USA a jimi ovlivněnými státy opouštět od výhod laurinových olejů.

Středně dlouhé mastné kyseliny deaktivují bakterie a plísně

Jon J. Kabara (1978) a jeho spolupracovníci zjistili, že určité mastné kysliny a jejich deriváty (monoglyceridy) mají škodlivý vliv na různé mikroorganismy.  Mezi tyto mikroorganismy patří bakterie, kvasinky a plísně jakožto obalené viry.

Navíc zjistily, že právě tyto látky mají "additivní působení", a že ve vysokých koncentracích dokáží zneškodnit viry2.

Různé mastné kyseliny obsažené v kokosovém oleji dokáží zpomalit růst různých patogenních mikroorganismů.  Ve studijích doktora Kabara byly zjištěné smrticí účinky monolaurinu na obalené RNS a DNS viry.  V těchto studijích byli použity různé druhy virů známe pro své škodlivé působení na lidský organizmus.

Obal virů je složená z lipidové membrány pro než jsou laurinové kyseliny a jejich deriváty monolaurinu velice škodlivé, protože tuto membránu dokáží rozlomit3. Výzkumy dokázaly, že mastné kyseliny a monoglyceridy dokáží deaktivovat obalené viry jež se vyskytují v lidském mateřském mléku jakožto i v kravském mléku.

K virům u nichž se tyto lipidy mohou deaktivovat patří

  • HI-viry
  • Spalničkové viry
  • Herpes simplex 1 virus (HSV-1)
  • Vesicular Stomatitis Virus (VSV)
  • Visna virus a
  • cytomegalovirus

Lipidy deaktivované patogenní mikroorganismi jsou ty samé, které se vyskytují při infekcích u HIV pozitivních lidí.  Například patří infekce cytomegaloviru u HIV pozitivních lidí mezi vážné komplikace.

Pomoc pro HIV infikované lidi? kokosova palma

Do dnešního dne se zdá, že si z etablovaného světa výživy nikdo nepovšimnul další možnosti a využití antimikrobielních lipidů pro ošetření HIV infikovaných lidí.  Tyto anitmikrobielně působicí mastné kyseliny a jejich deriváty jsou pro lidský organismus v podstatě neškodné, a jsou tvořené v lidském organismu pokud mu je dodáno dostatečné množství středně dlouhých mastných kyseliny (např. laurinová kyselina).

Žádný škodlivý vliv na střevní flóru

Výzkumy týmu Isaacs zjistil, že monolaurin nemá takřka žádný škodlivý vliv na střevní bakterie, ale jen na potencionálně zdraví škodlivé mikroorganismi. Například nezjistili žádnou deaktivaci u daleko rozšířených patogenů escherichia coli a salmonela enteritidis, u haemophilus influenca, staphylococcus epidermis a skupiny bakterii streptokoků ale velmi silnou deaktivaci.

Plisně se dají zničit

Prokazatelně jsou kvasinky a houby jakožto parazity díky laurinové kyseliny a monolaurinu neaktivní nebo zničitelný. Chlamydia trachomatis je díky laurinové kyseliny, kaprylové kyseliny a monocaprinu deaktivovaná.  Díky hydrogelů obsahující monocapriny mohou být sexuálně přenosné viry jako HSV-2 a HIV-1 jakožto bakteria jako neisseria gonorrhoeae (kapavka) působivě deaktivované.

Použití kokosového oleje v BIO kvalitě:

Náš BIO kokosový olej se dá použít v takřka nekonečných variacích.

  • Přidejte si do malého množství BIO kokosového oleje několik kapek naších BIO éterických olejů a zažijte fantastickou a voňavou péči o vaší pokožku.
  • Za studena lysovaný BIO kokosový olej použijte pro péči o pokožku, nohy, ruce a vlasy.
  • BIO kokosový olej se výborně hodí na chleba či krekry jako zdravá náhrada másla.  Dá se navíc libovolně a chutně kombinovat jak sladkými tak slanými ingrediencemi.
  • BIO kokosový olej se dá použít jak do sladkého pečiva pro zvýraznění chutí tak i na vaření a smažení.
  • Kokosový olej patří mezi nejstabilnější oleje a zachovává si svoji chemickou struktůru až do 200°C.
  • BIO kokosový olej je také výborný a přírodný lubrikační gél, který váš sexuální zážitek obohatí nádhernou vůní kokosu.
  • Dále se kokosový olej dá použít na:
  • BIO kokosový olej na poranění kůže a odřeniny
  • BIO kokosový olej na lupy
  • BIO kokosový olej jako deodorant
  • BIO kokosový olej pro detoxikaci
  • BIO kokosový olej na péči o vlasy
  • BIO kokosový olej pro péči o vaše rty
  • BIO kokosový olej na odstranění make-upu
  • BIO kokosový olej pro péči o citlivou pokožku
  • BIO kokosový olej jako opalovací krém
  • BIO kokosový olej jako náhrada pro zubní pastu
  • BIO kokosový olej chrání a pečuje o vaše domácí mazlíčky
  • BIO kokosový olej chrání před vypadáváním vlasů

Složení:Cocos nucifera

Za studena lisovaný kokosový olej se známou chuťovou notou.  Potravinářšká kvalita nejvyšší kvality.

Tento produkt podléhoa kontrolou BIO zemědělství se značkou DE-ÖKO-005

 

Zdroje:

www.zentrum-der-gesundheit.de/kokosoel-ia.html

1 Reuters, Londýn, 29.06.99

2 Issacs and Thormar, 1990

3 Issacs and Thormar, 1991; Issacs et al., 1992


 


INFORMACE