Denní nášup
KATEGORIE
MĚNA
AKČNÍ ZBOŽÍ
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
  1. Lékovka hnědá 50ml vč. uzávěru a kapátkem
  2. Lékovka hnědá 10ml vč. uzávěru s kapátkem
  3. Lékovka hnědá 100ml vč. uzávěru a kapátkem
  4. Vegetariánské kapsle velikost 0
  5. Lékovka hnědá 20ml vč. uzávěru a kapátkem
  6. Lékovka hnědá 5ml vč. uzávěru a kapátkem
  7. Vegetariánské kapsle velikost 00
  8. Morgenstund 2000g
  9. Meine Base 3000g
  10. Meine Base 750g
Zasílání novinek

Jídlo jako radost

Radost do života přináší mnoho různých věcí, ale ať chceme nebo nechceme, jednou z těchto věcí je chutné jídlo. Při konzumaci nějakého pokrmu se zapojuje více smyslů – chuť, čich, zrak, což výsledek působení na člověka umocňuje. Pokud si ještě představíme fakt, že člověk nejí sám a jídlo je součástí příjemného lidského setkání, radostné okamžiky způsobené jídlem nemůžeme zapřít.

Velmi striktní dodržování diet a odpírání si všech chutných jídel dobrou náladu kazí, ale zrovna tak nadměrné konzumování jídla a přejídání nepůsobí na psychiku člověka příznivě. Pokud tedy chceme, aby nám jídlo přinášelo radost, měli bychom jíst přiměřeně na co máme chuť, mít stravu rozmanitou, nejíst jen z důvodu zahnání hladu, udělat si na jídlo čas, jíst v příjemném prostředí a pokud možno v příjemné společnosti.

Vcelku známým faktem je, že dobrou náladu navozují sladkosti, zvláště pak čokoláda. Čím více kakaa čokoláda obsahuje, tím jí stačí sníst méně k žádanému účinku.

Podporou pro příjemný psychický stav může být i mnohé koření a bylinky, což pramení hlavně z přítomnosti éterických olejů v nich. Pokud se cítíte málo radostní, zkuste svůj jídelníček zpestřit například těmito přísadami:

  • Skořice: jde o kůru tropických stromů, její domovinou je Srí Lanka a Barma, hojně se pěstuje v Číně a Indonésii, v našich zeměpisných šířkách se užívá zjm. do sladkých pokrmů
  • Vanilka: vanilkovník je druh orchideje a vanilku obsahují její tobolky, rostlina pochází z Mexika, její využití jako u skořice převládá u sladkých jídel, dále u nápojů
  • Citrón: jedná se o velmi známou rostlinu – plod citroníku - používanou v kuchyni velmi bohatě
  • Bazalka: pochází z Indie a Íránu, velmi oblíbená je ve Středomoří, v antice byla ceněna jako afrodiziakum, hodí se k rajčatům a je dobrá v kombinaci s česnekem, čerstvá se přidává na konci tepelné úpravy
  • Šalvěj: její původ je ve Středomoří, ale po několik století se jí daří i na našem území, ve středověku byla považována za zázračný lék, sbírají se především její listy, a to k dochucení omáček a k masu
  • Pepř: pepřovník černý pochází z Indie a jako koření se užívají jeho plody, je velmi rozšířený
Zpět
 


INFORMACE