Denní nášup
KATEGORIE
MĚNA
AKČNÍ ZBOŽÍ
NEJPRODÁVANĚJŠÍ
  1. Lékovka hnědá 50ml vč. uzávěru a kapátkem
  2. Lékovka hnědá 10ml vč. uzávěru s kapátkem
  3. Lékovka hnědá 100ml vč. uzávěru a kapátkem
  4. Lékovka hnědá 20ml vč. uzávěru a kapátkem
  5. Lékovka hnědá 5ml vč. uzávěru a kapátkem
  6. Vegetariánské kapsle velikost 0
  7. Vegetariánské kapsle velikost 00
  8. Morgenstund 2000g
  9. Meine Base 3000g
  10. Meine Base 750g
Zasílání novinek

Mléko versus ořechové mléko

Mléko versus „ořechové mléko"

kojeniMnoho lidí pije mléko v domnění, že se jedná o tak zdravou tekutinu, jak je v reklamách prezentováno.  Bohužel je pravý opak pravdou, o to víc v naší dnešní době.

Mléko patřilo mezi tekutiny, díky nimž Evropská populace dokázala přežit tuhou zimu a začala vyrábět z tělesných tekutin krávy, v tomto případě mléka, různé výrobky dnes známé jako sýry a jiné polotovary s nadávkou sýry na obalu.

Pokud ta kráva skutečně jako v dřívějších dobách žila v přírodě, dýchala čerstvý vzduch a žrala čerstvou trávu, která nebyla zatížená chemií jako např. z chemtrails, tak se dalo relativně hovořit o zdraví přínosné tekutině pro člověka v situacích nouze.

kojeni

Avšak i příroda nám ukazuje jednoduchý případ.  Když se narodí dítě, matka kojí své miminko jen tak dlouho, dokud není schopno živit se pevnou stravou.  Stejně je tomu i u krav.  Jakmile tele vyroste do určité velikosti, přestane pít mléko a začne žrát trávu jako jeho dospělí rodiče.

Když se nad tím zamyslíme, jsme jako konzumenti mléka v podstatě velká telata a ke všemu jsme zároveň jediným živočišným tvorem pijícím tělesné tekutiny jiného živočišného tvora. Navíc byl několika studiemi dokázán opak tvrzení, že je mléko zdravé.  Například v Čínské studii doktora Colina Campbella byl dokázán škodlivý vliv mléka na lidské zdraví.  K velkému úžasu byla zjištěna dekalcifikace kostí neboli ztráta vápníku v kosti především u žen v těch oblastech světa, jež jsou známy konzumací mléka.  Osteoporóza se běžně vyskytuje v krajích světa, kde se mléko a jejich výrobky konzumují běžně.  V těch oblastech světa, v nichž se mléko takřka nekonzumuje, je výskyt osteoporózy neznámým jevem.  Zeptejte se sami sebe, jak je to asi možné, když jsme od svých mladých let očkováni přesvědčením, že v mléku je spousta vápníku!

Mléko je pro lidský organizmus jed!

krava

Toto tvrzení může mnohé z vás překvapit, ale udělejte velice jednoduchou věc.  Vynecháte-li na jeden celý měsíc především mléko a další mléčné výrobky z vašeho jídelníčku, zjistíte, že se cítíte lépe.  Mléko obsahuje bílkovinu jménem kasein.  Člověku chybí trávicí enzymy k tomu, aby byl schopen tuto bílkovinu správně trávit.  Mladá telata tyto enzymy mají.  Kasein způsobuje mimo jiné koagulaci mléka, díky čemuž je pak možné vyrábět sýry.  V Čínské studii byl v experimentech s krysami prokázán jev, že vyšší obsah kaseinu může rovněž podporovat a udržovat růst rakovinných buněk.  Navíc je chov dnešního dobytku smutnou realitou pro naši takzvanou „vyspělou civilizaci".  Krávy a jiný dobytek jsou drženy v „koncentračních" táborech, kde dennodenně stojí a leží ve svých vlastních výkalech a dýchají pochopitelně znečištěný vzduch.  Pro přežití všech těchto strastí jsou zvířata nadopována různými léky a antibiotiky, aby nezačala houfně pocházet.  Pro zvýšení laktace nebo produkce mléka, je velké množství krav nadopováno hormony.  Toto všechno vede pochopitelně k různým nemocem těchto tvorů. Následně se infekční patogenní mikroorganismy a hnis šíří ve vemenech krav, odkud se pak pochopitelně dostane rovněž do mléka.  Pro ochranu spotřebitele je toto mléko poté pasterizováno, čímž dochází k zabití různých patogenů, díky kterým by jinak spotřebitelé zřejmě houfně onemocněli, a slabí jedinci i možná začali umírat.

Ohřev mléka přitom ani neodpovídá logice, pokud se tedy nesnažíte zabít všechen ten hnus, co v mléku je.  Při ohřevu mléka jsou zabity rovněž všechny enzymy, spousta vitamínů a minerálních látek.  Výsledek je tekutina ochuzená o výživnou hodnotu.  Přitom i příroda nám ukazuje, jak se to má dělat správně.  Ani kráva svému teleti neohřívá mléko, než ho pozře, no dokonce ani matka svému dítěti neohřívá mateřské mléko, ale kojí ho přírodně, tak jak to má správně být.  Zkuste se nad tím zamyslet.

Lež o vápníku v mléku

krava tele

Mléko sice nepatrné množství vápníku obsahuje, zároveň ale také obsahuje značné množství fosforu, což je protiklad vápníku.  Vápník je ve směsi zásadotvorný minerál a je obsažen v lidském těle v nejhojnějším množství.  Člověk vážící 85Kg má přibližně 1,2 kg vápníku ve svém těle a přibližně 0,9 kg fosforu.  Fosfor zpevňuje kosti a dává jim stabilitu.  Na druhé straně působí kyselotvorně a tak „krade" organizmu vápník, aby byla neutralizovaná jeho kyselost.  To by také vysvětlovalo výskyt osteoporózy v zemích konzumující mléko a jeho výrobky.

Pro srovnání mák obsahuje přibližně 400x více vápníku na stejné množství mléka.  Mák je jeden z nejlepších zdrojů vápníku a na rozdíl od mléka nepotřebujeme ho vzhledem k vysokému výskytu tohoto minerálu tolik, a je naopak také dobře stravitelný, což se o mléku tvrdit nedá.

Dobré zdroje vápníku

mandle

Při pohledu na obsah minerálů v různých produktech je evidentní jednoduchá věc. Ve spoustě ořechů a semen je obsah vápníku daleko vyšší než u mléka jako takového.  Dokonce i zelenina, která křupe a zlomí se s „křupnutím", obsahuje vápník.  Vápník této zelenině totiž dodává nutnou stabilitu, díky které se pak láme.

Zde jsem si dovolil seřadit 5 nejlepších zdrojů vápníku

  1. Mák
  2. Černý sezam
  3. Bílý sezam
  4. Mandle
  5. Chia semínka

Jak si vyrobit „ořechové mléko"?

Je to daleko jednodušší než běžet na louku, lehnout si pod krávu a začít cucat vemeno.  Navíc si myslím, že je to i bezpečnější a určitě hygieničtější.

Vezměte jakákoliv semena nebo ořechy dle vašeho výběru.  Pokud vezmete přibližně 200g mandlí, tak záleží na tom, kolik budete chtít mít „mléka".  Větší množství vody vyrobí řídké, nebo polotučné „mléko" zatímco menší obsah vody vyrobí plnotučné „mléko".  Nejlepší poměr pro plnotučné „mléko" je 1:3 a pro polotučné pak 1:5.  To znamená 1 podíl ořechů na 3 díly vody.  200g mandlí a cca 600ml vody.  Pro polotučné pak 200g mandlí a cca 1000ml vody.

Ořechy obsahují enzym inhibitor, který zabraňuje jejich klíčení při malém množství vlhkosti.  Tento enzym také způsobuje to, že se ořechy u lidí hůř tráví.  Namočte ořechy proto alespoň na 2-4 hodiny do studené nebo vlažné vody (do 42°C) a poté je propláchněte a přidejte čerstvou vodu.

Výkonný mixér vám ulehčí práci.  Smíchejte poměr ořechů a vody dle vlastního přání a po několik minut (záleží na výkonu mixéru - u Vitamixu TNC 5200 maximálně dvě minuty, pak se tekutina začne značně zahřívat) pořádně promixujte.  Vznikne bílé ořechové „mléko" s dužinou ořechů.  Nyní máte na výběr.  Buď vezmete síto, nebo hadřík z bavlny a přecedíte tekutinu tak, abyste se zbavili dužiny, a nebo ho zkonzumujete se vším všudy.  Pak můžete přidat toto čisté mléko do vaší kávy místo kravského mléka, nebo ho dále zpracovat a přidat banán, nebo kakaový prášek a vyrobit si delikátní a zdravý drink.

Žít zdravě a bez mléka je tak snadné

Když jsem vyrůstal, stejně jako mnohým z vás i mně bylo tvrzeno, jak je mléko zdravé.  Proto jsem ho také rád konzumoval, protože jsem chtěl být velký a silný.  Výsledkem bylo pití nejen mléka, ale také jogurtů.  Nicméně jsem v té době trpěl na zánět průdušek tak dvakrát do roka a bojoval jsem se silným kašlem vždy na jaře a na podzim, v klasickém období rýmy a chřipky.  Od dob, kdy jsem především mléko ze svého jídelníčku kompletně vyškrtnul, tak nejenže nekašlu a nemívám záněty dýchacích cest, zbavil jsem se ale také ucpaných dutin nosu a „knedlíku" v krku.  V době přechodu od mléka jsem přece jen čas od času zasmutnil po mléku a tak jsem si udělal například bramborovou kaši s BIO - mlékem.  Výsledkem bylo, že do pěti minut se mi vytvořily hleny v krku, s nimiž jsem byl v dětství dobrým kamarádem.  Mléko zahleňuje, a pokud máte astma nebo jiné potíže s dýchacími cestami, přestaňte okamžitě konzumovat mléko, a pokud možno, také tvarohy a jiné nesmysly vyrobené z mléka.  Tyto hleny pak mají také vliv v trávicí soustavě a dávají patogenním mikroorganismům v našem trávicím traktu ideální podmínky pro žití.  Vyškrtnutím mléka z jídelníčku si tak pomůžete od několika zdravotních problémů.

Jak jsem již psal výše, zkuste mléko a všechny výrobky z mléka vyškrtnout z jídelníčku a porovnejte, jak se budete na konci toho období cítit. Pak si dejte nekvalitní mléko z krabicového packu, které bylo pasterizované, a sledujte reakce vašeho těla v následujících přibližně 15 minutách. Budete překvapení stejně tak jako já a jsem i přesvědčen o tom, že nejen začnete o mléku jako potravině pro člověka pochybovat, ale pravděpodobně ho z vašeho jídelníčku vyškrtnete kompletně tak jako já.

Vhodná a nevhodná semena na ořechové „mléko"

Ořechy pro "mléko"

Mandle - vytvoří příjemné a chutné ořechové „mléko"

Para ořechy - vytvoří příjemné a velice tučné ořechové „mléko"

Lískové ořechy - vytvoří zajímavé mléko s příjemnou chutí.

Vlašské ořechy - u nich je trochu problém s následně trpkým či hořkým ořechovým „mlékem". Hořkost je ale také známkou zásaditosti, takže je mléko určitě zdravé.

Kokosový ořech - „mléko" z tohoto ořechu je delikatesou.  Chutná velice dobře a vytvoří vám senzační chutě na vašich chuťových pohárcích.

Cedrové ořechy - „mléko" z cedrového ořechu je rovněž delikatesou jako kokosové mléko.  Má příjemnou chuť cedru a je příjemné aromatické a osvěžující.

Kešu ořechy - z těchto ořechů se snad mléko děla ze všeho nejlépe.  Jsou velice jemné a mléko vyrobené z těchto ořechů snad nevyžaduje ani prohnání přes síto.

Makadamové ořechy - příjemná chuť makadamového ořechu a plnotučné podobně jako u „mléka" z para ořechů.

Meruňkové „ořechy" - ačkoliv se spíše jedná o meruňková jádra než ořechy má mléko vyrobené z nich podobně výbornou chuť jako z mandlí.

Pekanové ořechy - jsou příbuzné s vlašských ořechem.  Výsledek je podobný, pouze méně hořký.

Pistácie - „mléko" z pistácie je příjemně aromatické a spíše lehce zelené než bílé.

Semena pro "mléko"

Konopné semínko - podle druhu vám „mléko" z tohoto semínka vyrobí rovněž jemně zelené až bílé mléko.  Jeho chuť je příjemně aromatická a navíc je velice zdravé.

Slunečnicové semínko - vám vyrobí jemně hořké „mléko" a je tak otázkou, jestli si na jeho chuť zvyknete.  Vyzkoušejte, uvidíte

Sezamové semínko - vám vyrobí poměrně dost hořké „mléko" a pokud nemáte rádi hořké věci, tak ani nezkoušejte toto mléko.  Je to ale zároveň vápníkovou bombou a jeden z nejlepších zdrojů vápníku pro lidský organizmus.

Dýňové semínko - Velice aromatické, nazelenalé „mléko" vám vyrobí dýňové semínko, jen pro silné jedince.

Makové semínko - vám vyrobí spíše černou tekutinu než mléko.  Je to velice aromatické a proto bych doporučil „mléko" z máku raději v malých dávkách.  Také vzhledem k vysokému obsahu vápníku oproti kravskému mléku.

Chia semínko - vám vyrobí takovou lehce želatinovou strukturu podobně jako u lněného semínka.  „Mléko" vyrobené z chia semínka je ale velice příjemné a chuťově nevýrazné

 

Recepty:

Banánové mléko

600ml filtrované vody

200g namočených mandlí

3-5 datlí pro chuť a sladkost

2 banány

Příprava: Rozmixujte nejdříve mandle s vodou a přefiltrujte přes hadřík z bavlny nebo síto.  Přidejte datle a pokračujte v mixování, dokud se kompletně nerozmixují.  Přidejte banány a máte delikátní drink.

Kakaový sen

600-800ml filtrované vody (dle volby)

200g namočených para ořechů

2 polévkové lžíce kakaa

2 polévkové lžíce agáve sirupu nebo 3-5 datlí

Příprava: Rozmixujte para ořechy s vodou a přefiltrujte vše dle volby, anebo zachovejte dužinu ořechů. Přidejte datle, pokud se pro ně rozhodnete a řádně rozmixujte. Bez datlí přidejte vždy kakao a pak libovolné množství agáve sirupu pro oslazení. Dobrou chuť

 

Zdravá jahoda

600ml filtrované vody

200g konopného semínka (pokud možno namočené)

5-10 středně velkých jahod

3-5 datlí (nebo agáve sirup)

Vanilka (volitelně)

Příprava: Rozmixujte konopné semínko s vodou, až je vše řádně rozmělněné.  Přidejte jahody zbavené od zelených vršků a datle.  Za několik okamžiků si pak můžete vychutnat delikátní zdravé jahodové mléko.  Pokud přidáte špetku vanilky, zvýrazníte tím všechny chutě.

Dobrou chuť přeje Lukáš Putz

 

Zpět
 


INFORMACE